Kuulemma neljäsosa naisista pitää designerkenkien hankkimistä yhtä kiihottavana kuin seksi. Lainaan nyt tätä kuulemaa, onko aloitus siis kuuleman kuulemma…

Kenkien hankkiminen yhtä kiihottava kuin seksi. Ensinnäkin: missä, kuka ja miksi on määritelty, että aistinautinnot ovat asteikolla yhtä kiihottavaa kuin seksi, ei yhtään niin kiihottavaa. Miten itse asian ajattelen? Minun mielestä (luokitteluun taipuvaisesta mielestä) seksi on yhdessä kategoriassa. Toisentyyppistä, ei samalla asteikolla, mutta aistinautintoa tuottavaa tekemistä on mm. kenkien osto. Eikä edes minkään designerkenkien, ihan normaalienkin saappaiden himoitseminen ja mahdollinen osto on nautintoa. Kuin myös käyttö.

Samanlaisia asioita on muitakin. Suklaan syönti esimerkiksi. Jos sen tekee hitaasti, huolella ja keskittyen, saa paljon irti. Ahmimalla ei mitään. Musiikin kuuntelu; suora yhteys aivojen nautintokeskuksiin.

Puhumattakaan fyysisen tekemisen aiheuttamista geeneihin kirjatuista merkityksellisyyden tunteista: metsässä kävelystä. Vadelmien poimimisesta. Myrskytuulessa seisomisesta. Kuumalla hiekalla makoilusta.

Ehkä oireellista on, että kaikki nautinto seksistetään. Siitä on tullut mittari. Ja se on sääli, koska silloin on helppo ajatella, että seksi on nautinnoista ylin, paras, tavoiteltavin. Unohdetaan kaikki muut, ja ne muut kun myös tekevät elämästä elämisen arvoisen.